Depresia la copii

Conform Centrului National pentru Sanatate Mentala, in prezent, in Romania, peste 3,5% dintre copii sufera de depresie, iar in randul adolescentilor procentul creste pana in jur de 15%. O buna parte dintre acestia nu primesc tratament de specialitate, pentru ca nu sunt diagnosticati ca avand depresie.

Pentru ca este putin capabil sa spuna ce simte, la copilul mic diagnosticarea depresiei este destul de dificila. Simptomele variaza de la plictiseala si apatie, la tulburari gastrice sau dureri de cap, putand fi confundate cu simptome ale altor afectiuni; in incercarea sa de a se simti mai bine, acesta poate deveni irascibil sau chiar violent, fiind etichetat (cu usurinta) ca rautacios sau obraznic. De asemenea, copilul mai mare poate manifesta tulburari de somn (insomnii, somn neproductiv, cosmaruri); la puber si adolescent pot aparea tulburari de conduita alimentara (tip anorexie sau bulimie), tulburari de comportament, scaderea randamentului scolar, consum de alcool si/sau droguri.

Incercati sa fiti atenti la copilul dumneavoastra, pentru ca puteti fi pacalit si de faptul ca, in unele cazuri depresia poate avea un aspect ciclic, in care perioadele de boala alterneaza cu perioade in care nu exista simptome, asa ca, actionati rapid! Depresia nu se vindeca de la sine niciodata!

Retineti ca, cu cat aceasta tulburare de echilibru este diagnosticata mai devreme, cu atat mai repede copilul dumneavoastra va fi reechilibrat.

In general, tratamentul recomandat pentru un copil care sufera de depresie este psihoterapie cognitiv-comportamentala si daca este cazul, tratament medicamentos, dar este necesara si consilierea psihologica a parintilor. Pentru ca, in multe situatii, copilul cu depresie are cel putin un parinte cu o problema similara sau o tulburare de sanatate mentala, recuperarea copiilor implica in mod obligatoriu si tratamentul anxietatii sau depresiei parintelui.