Sisteme de psihoterapie si consiliere psihologica.

Lucrarea prezenta are drept scop o trecere in revista a principalelor sisteme de psihoterapie si consiliere psihologica utilizate la ora actuala in tarile cu traditie in acest domeniu, precum si in tara noastra.

Definita ca tratament psihologic, psihoterapia si-a dovedit de-a lungul timpului eficienta in tratamentul unor afectiuni nevrotice si psihosomatice datorate stresului, unde se pot obtine rezultate foarte bune si in absenta tratamentului medicamentos.

Chiar si in cazul unor boli psihice severe cum sunt psihozele, psihoterapia poate, alaturi de chimioterapie, sa contribuie la o mai buna si mai durabila remisiune a acestor bolnavi. Astazi se manifesta tot mai mult tendinta ca unele tehnici psihoterapeutice sa fie utilizate si pentru autoperfectionarea oamenilor fara afectiuni psihice sau somatice, care doresc sa obtina performante ridicate in diverse domenii de activitate si sa se bucure de o stare de sanatate cat mai buna.

In tarile occidentale dezvoltate, psihoterapia si-a castigat un loc important printre alte metode de tratament, ea fiind practicata de catre psihologi si medici care s-au specializat intr-un anumit domeniu al psihoterapiei.

La noi in tara in cazul psihologilor atestarea profesionala este data de Colegiul Psihologilor din Romania, pe baza recomandarilor asociatiilor profesionale de consiliere si psihoterapie. Medicii primesc atestari de la Federatia Romana de Psihoterapie.

Lucrarea se adreseaza studentilor Facultatii de Psihologie, si altor studenti sau masteranzi in psihologie sau psihoterapie precum si medicilor si psihologilor interesati de domeniu si dornici de a-si autoperfectiona cunostiintele.

In prima parte a lucrarii sunt abordate probleme genera le ale domeniului psihoterapiei si sunt clasificate principalele sisteme psihoterapeutice.

Sunt prezentate in detaliu principiile teoretice si tehnicile psihoterapiilor de orientare analitica, experientiala si cele ale psihoterapiilor comportamentale.

O atentie deosebita este acordata psihoterapiei cognitiv-comportamentale si psihoterapiei rational-emotive, orientari moderne in domeniul psihoterapiilor de scurta durata.

Sunt abordate si probleme legate de psihoterapia centrata pe client sau pe persoana, psihoterapia strategica, psihoterapia prin joc dramatic, analiza tranzactionala, psihoterapia de grup si psihoterapia feminista.

Lucrarea prezinta interes si pentru publicul larg interesat sa-si rezolve problemele de sanatate fizica si mentala, sa reduca efectele stresului, sa-si optimizeze comportamentul si sa atinga un nivel superior al randamentului profesional si al calitatii vietii.