Un subiect de maxim interes pentru mamicile nevoite sa se reintoarca la serviciu cand micutul este inca incapabil sa vorbeasca si sa-l lase supravegheat de o bona, este legat de procedura de alegere a acesteia si de cum anume sa-si dea seama daca ceva este in neregula in felul in care bona se ocupa de copil ulterior.
Stati impreuna cu ea si cu copilul in diverse situatii, atat in casa, cat si in alte locuri pe care ea le va frecventa cu copilul, pentru a-i vedea reactiile si comportamentul in cat mai multe circumstante.
Imprieteniti-va cu alte mamici cu copii care frecventeaza aceleasi locuri de joaca ca si copilul dumneavoastra; acestea v-ar putea informa in legatura cu neregulile care ar putea aparea in comportamentul bonei fata de micut.
De asemenea nu este de neglijat si varianta supravegherii video a locuintei dumneavoastra, insa asta nu va rezolva in totalitate problema.
Foarte important este insa, sa va cunoasteti foarte bine copilul si sa fiti atenta la el, ca sa puteti sesiza orice modificare care ar putea fi pusa pe seama unui abuz de orice fel.
Cate forme de abuz exista si care sunt semnele abuzului la copilul cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani? Amintesc aici cele patru forme de abuz: abuzul fizic, abuzul emotional, abuzul sexual si neglijarea.
Abuzul fizic este cea mai evidenta forma de abuz, avand ca si consecinta vatamarea fizica, evidente fiind semnele de tipul: vanatai, intepaturi, fracturi, arsuri, etc., pe care le puteti observa relativ usor pe corpul copilului. Mai departe, ce este, de fapt, abuzul emotional? Este cel mai greu de identificat si este definit de orice comportament nepotrivit al adultului fata de copil (orice reactie sau comportament ce are ca scop controlarea, supunerea prin frica , intimidarea, umilirea, cultivarea sentimentului de vinovatie, coercitia, manipularea); are importante implicatii negative asupra personalitatii in formare a copilului, cu risc mare de afectare in dezvoltarea sa fizica, psihologica si sociala. Semnele abuzului emotional cuprind manifestari ca: scaderea calitatii somnului (somn agitat, diminuarea numarului de ore de somn, pavor nocturn), cresterea agresivitatii (fata de alti copii, adultii din jur, jucarii) si a autoagresivitatii, reactii impulsive si de nesupunere, aparitia tendintei de a provoca conflicte sau dimpotriva, reactii si comportamente pasive, plans facil si nejustificat, izolare, dorinta de a fi in permanenta in prezenta mamei si cel mai grav, aparitia de afectiuni somatice (tulburari gastrice, febra). Abuzul sexual se asociaza frecvent cu celelalte tipuri de abuz si este trait extrem de traumatic de catre micut, cu repercusiuni grave asupra intregii sale evolutii psihologice si fizice. Copiii pot fi abuzati sexual inca de la varste foarte mici. Semnele sunt aceleasi ca si in cazul abuzului emotional, mai frecvente fiind cele de tipul izolarii si somatizarile.
Neglijarea inseamna ca bona nu asigura copilului indeplinirea nevoilor lui fizice si emotionale. Aceasta imbraca diferite forme, de la neasigurarea unei alimentatii corespunzatoare, neasigurarea unei imbracaminti adecvate, dezinteres fata de starea copilului atunci cand acesta este bolnav, pana la lipsa de preocupare pentru calitatea timpului petrecut impreuna cu copilul sau insuficienta supraveghere a acestuia.
Deci, nu uitati, toate formele de abuz au consecinte emotionale grave, afectand in mod esential dezvoltarea copilului dumneavoastra. Prin faptul ca efectele sunt importante, numeroase si profunde, este necesara interventia rapida si adecvata, inca de la primele semne.